DK

DÍJNYERTES KÖNYVEK Díjnyertes kötetek, díjnyertes szerzőktől, hogy eligazodhass a könyvek tengerében és biztosan a legjobbakat választhasd.

Lánglovagok

2010.12.11. 18:00 | Zanphagras | Szólj hozzá!

Címkék: interjú riport moldova györgy moldova tűzoltó prima primissima menekülj prima primissima riportkötet interjúkötet harcolj harcolj vagy menekülj

Moldova Györgyöt lehet szeretni és lehet nem szeretni az előző rendszerhez kapcsolódó nosztalgiája, politikai nézetei vagy botrányt kavaró művei miatt. Egy azonban biztos: Moldova olyan megosztó erő, akinek nevét mindenki ismeri, kötetei milliós példányszámban fogynak, és a napokban megnyerte a magyar kulturális élet egyik legrangosabb díját, a Prima Primissimát.

 

Természetesen nem ez az első rangos díj, amit Moldova hazavitt: többek között József Attila-, Kossuth- és Kollektív Pulitzer-díjas is. De mégis, mivel sikerült mindezt elérnie?

Moldova leginkább a humoros, szatirikus irodalomban alkot, emellett rengeteg riport- és interjúkötet szerzője, melyeket gyakran kötelező irodalomként jelölnek meg az egyetemeken felbecsülhetetlen szociológiai, társadalomtudományi tartalmuk és értékeik miatt. Híres arról, hogy kendőzetlen őszinteséggel nyilatkozik olyan mai napig megosztó kérdésekről, mint amilyen a cigányság, Kádár János vagy az 1956-os megtorlások problémája. Nem csak saját véleményét mondja el, gyakran riportokkal támasztja alá állításait. Sokan a magyar szociográfia egyik megalapozójának tartják, de a Digitális Irodalmi Akadémia kialakulásában is aktív szerepet játszott. Színműveket és zenés darabokat is alkotott, és kevesen gondolnák, de bár dramaturgi végzettséget szerzett, kazánszerelőként és szénbányászként is dolgozott, hogy megtapasztalja a fizikai munkások életét, ezzel szociográfiai művei és dokumentációi külön hitelt nyernek.

Legutóbb megjelent kötete egy riportgyűjtemény, a Harcolj vagy meneküljRiport a tűzoltókról. Ebben a kötetben egy kevéssé ismert hivatás követőit mutatja be a várakozástól a riasztás pillanatán át a feladat végeztéig. Olyan kérdéseket feszeget, amelyek minden bizonnyal érdeklik többségünket. Miért lesz valakiből tűzoltó? Miért választja valaki a mindennapos veszélyt, a kényelmetlen munkaidő-beosztást (számtalan éjszakázásról és sok-sok 0-24-es ügyeletről is szó van)? Különösen érdekes válaszokat kapunk erre a kérdésre azoktól a tűzoltóktól, akik főiskolát, egyetemet végeztek, és végzettségük szerint tanárok vagy orvosok, mégis úgy határoztak életük egy pontján, hogy addigi szakmájuk nem a valódi hivatásuk, mert az nem más, mint a harc. Harc – másokért, akár saját életük árán is, ha úgy hozza a sors.

A Moldovától megszokott őszinte, nem köntörfalazó stílusban megírt riportkötet többek között a hivatás kérdésére is megpróbál választ adni, de attól sem zárkózik el, hogy új kérdéseket tegyen fel ezekkel az önzetlen emberekkel kapcsolatban: miért tudunk róluk ilyen keveset? Miért csak akkor látjuk őket a híradókban, amikor egy tűzesetet nem sikerül megfékezni, akkor miért nem, amikor akár tucatnyi embert mentenek meg a biztos haláltól? A társadalmi megbecsülés miért nincs arányban az elvégzett munkával? (Ezt a kérdést a vasutasokkal kapcsolatban is feltette már Moldova Akiket a mozdony füstje megcsapott… című kötetében.) És egyáltalán: mi az oka annak, hogy valaki a veszély árnyékában, másokért akar élni?

Saját irodalmi munkásságának csúcsaként Moldova Ha jönne az angyal… című művét tartja. Ebben Mikes Kelemen életének utolsó 26 évét követi végig. Látványos külső esemény már nem történik az életében, és Moldova pont ebben látja és láttatja az igazi erőt: a bujdosó magányában, elszigeteltségében is olyan hű marad az ügy mellett, mint amilyen a harcok hevében volt. Önmagunk, karakterünk megőrzése minden nehézség és reménytelenség dacára: ez az igazi lelki erő. Talán valahol ezen a ponton kapcsolódik is ez a regény a Harcolj vagy menekülj témaválasztásához: amikor az ember szembenéz a pusztulással, az életveszéllyel, ősei minden félelmével, akkor ahhoz kell az igazi lelkierő, hogy odaálljon a lángok elé – és harcoljon. Így a tűzoltók, ezek a mindennapi harcos hősök, akik a reflektorfénytől távol, viszonylagos elszigeteltségben vívják harcukat értünk, Mikes egyfajta spirituális örököseivé válnak. Talán pontosan ez vonzza őket erre a pályára: saját lelki erejük indítja őket a helytállásra, akármit is kelljen föláldozniuk.

 

 

Cím: Harcolj vagy menekülj Riport a tűzoltókról 1-2. kötet

Szerző: Moldova György

Megjelenés éve: 2010

Kiadó: Urbis Könyvkiadó

 

A bejegyzés trackback címe:

https://dijnyerteskonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr632509377

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása