DK

DÍJNYERTES KÖNYVEK Díjnyertes kötetek, díjnyertes szerzőktől, hogy eligazodhass a könyvek tengerében és biztosan a legjobbakat választhasd.

Friss topikok

A hagymahéj alatt

2010.12.15. 08:00 | Vasmacsek | Szólj hozzá!

Címkék: danzig nobel díj önéletrajz világháború günter grass waffen ss hagymahántás közben a bádogdob

Günter Grass: Hagymahántás közben

Günter Grass irodalmi Nobel-díja mellett számos elismerést tudhat magáénak – pár évvel ezelőtt mégsem alkotói sikerei, hanem egy kései vallomás miatt volt hangos nevétől a sajtó. A Hagymahántás közben című önéletrajzi műben ismerte el, hogy a II. világháború alatt a Waffen-SS tagja volt. A könyv még nem került ki a boltok polcaira, mikor egy interjúban bejelentette, életének ezt az eddig elhallgatott részletét is megírta a visszaemlékezésben. A közlés óriási felháborodást váltott ki, mellette pedig legalább ilyen heves érdeklődést gerjesztett a mű iránt. A kötet végül ennek hatására a tervezettnél előbb jelent meg.

 
Néhányan úgy gondolták, a könyv ilyesféle „beharangozása” csupán ügyes reklámfogás volt. Mások csalódott haragjukban egyértelműnek tekintették, hogy Grass erkölcsi értelemben leszerepelt, hiszen korábban épp ő hangsúlyozta a múlttal való szembenézést. S voltak olyanok is, akik a védelmére keltek, egyrészt kiemelve, hogy írói nagysága a történtektől függetlenül kétségtelen, másrészt, hogy az őszinte kitárulkozást akkor is értékelni kell, ha későn jött.
 
A Hagymahántás közben lapjain időről időre visszatér a bocsánatkérés és az önvád, ugyanakkor a történet olyan hatást is gyakorolhat az olvasóra, hogy legyen némiképp megértő egy a hitleri propaganda hatása alá került kamasszal, akinek szemében a háború afféle hősies játék, katonásdi volt, egyben lehetőség az otthon nélkülözésétől való szabadulásra. Egészen addig, amíg nem szembesült vele közvetlen közelről. Jó kérdés, hogy egy tizenöt-tizenhét éves fiút el lehet-e ítélni tetteiért, fiatal kora mennyire mentesítheti a felelősség vállalásától. Ugyancsak mindenkinek a saját döntése, miképp értékeli, hogy az író csak sok évtizeddel a háború után beszélt életének erről a szakaszáról. Azt is lehet latolgatni, hogy a Hagymahántás közben mennyiben őszinte önéletrajz, és mennyiben regény, milyen mértékben színezi át az író látásmódja, történetmesélési technikája a valóságot, s mit módosít rajta utólag óhatatlanul a csalóka emlékezet.
Ami viszont feltétlenül érdekessé teszi, hogy nyomon követhetjük benne egy regény születését, megismerhetjük hátterét. Időről időre információkat kapunk arról, a valós személyek, megtörtént esetek hol köszönnek vissza a méltán híres A bádogdobban, mi szolgált mintaként. És persze képet ad a huszadik század első feléről, a háború végnapjairól, egy művészi pálya indulásáról – úgy, ahogy Grass látta. És végül, de nem utolsósorban egy kitűnő író szórakoztató, olvasmányos könyvéről van szó, néhol megrázó, máskor mulatságos részletekkel. A fentebb említett kérdések pedig jó kiindulópontul szolgálhatnak egy kis elmélkedéshez, további tájékozódáshoz a témában, esetleg még egy-két izgalmas eszmecseréhez is. 
 
Cím: Hagymahántás közben (Beim Häuten der Zwiebel)
Szerző: Günter Grass
Fordította: Győri László
Megjelenés éve: 2007
Kiadó: Európa Könyvkiadó

A bejegyzés trackback címe:

https://dijnyerteskonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr282515952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása