DK

DÍJNYERTES KÖNYVEK Díjnyertes kötetek, díjnyertes szerzőktől, hogy eligazodhass a könyvek tengerében és biztosan a legjobbakat választhasd.

A Baumgarten után

2010.12.19. 22:10 | Vasmacsek | Szólj hozzá!

Címkék: minisztertanács józsef attila józsef attila díj baumgarten

 A József Attila-díj

A Baumgarten Alapítvány megszűnése után a Minisztertanács létrehozta a József Attiláról elnevezett díjat. Több mint fél évszázada adják át minden évben azoknak a művészeknek, akik kiemelkedő irodalmi alkotást hoztak létre.

Az 1950 és 1977 közötti időszakban a díjnak még három fokozata volt, később azonban egységesítették. A jutalom emlékplakettből és pénzösszegből áll. Sokáig nyolc, majd tíz művészt tüntettek ki, napjainkra a díjazottak száma tizenhárom főre nőtt. A József Attila díjat a kulturális miniszter osztja ki, a döntést a művészeti szövetség segíti. Írók, költők, műfordítók és irodalomtörténészek részesülhetnek az elismerésben.

1990-ig április 4-e volt az átadás napja, újabban viszont március 15-én osztják ki.

A bejegyzés trackback címe:

https://dijnyerteskonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr892526841

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása