DK

DÍJNYERTES KÖNYVEK Díjnyertes kötetek, díjnyertes szerzőktől, hogy eligazodhass a könyvek tengerében és biztosan a legjobbakat választhasd.

Kiválasztottak

2010.12.20. 18:30 | Vasmacsek | Szólj hozzá!

Címkék: harry potter sztrugackij worldcon eurocon alekszandra és a teremtés növendékei arkagyij és borisz sztrugackij lakott sziget

Marina és Szergej Gyacsenko: Alekszandra és a teremtés növendékei

 

Marina és Szergej Gyacsenko, az ukrán szerző- és házaspár már első regényükkel elnyerték az Euroconon a legjobb íróknak járó díjat 1996-ban. Kilenc évvel később pedig a Worldconon választották őket Európa legjobb SF-íróivá. Az óriási siker és szakmai elismerések mellett magyarul csupán két novellájuk jelent meg, az Alekszandra és a teremtés növendékei pedig az első regényük, amely a hazai olvasóközönség számára is elérhető.

A könyvet szívesen hasonlítják a Harry Potter-történetekhez. A párhuzam annyiban helytálló, hogy itt is egy különleges iskola kiváltságos növendékeiről van szó. Viszont Alekszandra meséje jóval inkább tükrözi a kelet-európai szemléletet és viszonyokat, azoknak a kollégiumi éveknek a hangulatát, melyeknek szépségeit és nehézségeit a kötet szerzői saját bőrükön tapasztalhatták. Ráadásul a regény azt is érzékletesen bemutatja, a különleges adottságok nem csupán előnyökkel járnak, kiválasztottnak lenni sokszor óriási teher. Főleg egy fiatal, kiforratlan lény számára.


A főhős Szaska, aki a tizenévesek átlagos életét éli addig, amíg egy nyaralás alkalmával figyelmes nem lesz egy rejtélyes, vészjósló férfira, aki állandóan a nyomában van. Az idegen megszólítja, és egy feladatot bíz rá. Ha Szaska nem teljesíti, veszélybe sodorja szeretteit. A rémült lány ugyancsak az ismeretlen unszolására iratkozik be a következő év őszén a Speciális Technológiák Főiskolájára. Csodálatos dolgokat tanulhat, mágikus ismeretek jutnak a birtokába, viszont minden vétség, minden mulasztás súlyos büntetést von maga után. Óriási a nyomás, hatalmas a tét – viszont az ígért jutalom sem mindennapi.

 

A regény egyik legnagyobb érdeme, hogy cselekménye jól felépített, logikus világban játszódik, karakterei alaposan kidolgozottak, igazi, emberi reakciókkal.

A pszichiáterként és genetikusként is végzett Szergej Gyacsenko forgatókönyvírást tanult Moszkvában, Marina pedig színművészetet. Kettejük nevéhez fűződik Arkagyij és Borisz Sztrugackij Lakott sziget című művének filmes adaptációja.

 

Cím: Alekszandra és a teremtés növendékei

Szerzők: Marina Gyacsenko, Szergej Gyacsenko

Fordította: Weisz Györgyi

Megjelenés éve: 2009

Kiadó: Metropolis Media

A bejegyzés trackback címe:

https://dijnyerteskonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr182528459

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása