DK

DÍJNYERTES KÖNYVEK Díjnyertes kötetek, díjnyertes szerzőktől, hogy eligazodhass a könyvek tengerében és biztosan a legjobbakat választhasd.

De ki is az a Frankenstein?

2011.01.06. 16:55 | Vasmacsek | Szólj hozzá!

Címkék: frankenstein mary shelley byron percy bysshe shelley victor frankenstein mary wollstonecraft mary shelley award az utolsó ember

Rendhagyó módon ezúttal egy olyan mű kerül terítékre, melyet ugyan nem jutalmaztak irodalmi díjjal, ám szerzőjéről később elneveztek egy kitüntetést. Noha az alkotó életében nem részesült „hivatalos” elismerésben, munkája óriási sikert aratott, az általa kitalált figura pedig később legendás alakká nőtte ki magát. Frankenstein nevét szinte mindenki ismeri, ám valamivel kevesebben társítják hozzá teremtőjét, Mary Shelleyt.

Javarészt a különböző filmes feldolgozások, valamint a történet felületes ismerete miatt sokan úgy hiszik, Frankenstein a rém. Valójában ez alkotója, Victor vezetékneve, aki a fejébe veszi, hogy létrehoz egy élőlényt. Műve azonban torz, tökéletlen teremtmény lesz, aki kreátora ellen fordul.
Az eredeti történet ismeretében érdemes elgondolkodni azon, valóban tévedés-e a szörnyet Frankensteinnel azonosítani. A regény ugyanis többrétegű, az eseményekről visszaemlékezésekből értesülünk. Nem tudhatjuk biztosan, mik a tények, mit színezett át a csalóka emlékezet, van-e benne olyasmi, ami puszta kitaláció (a fikción belül), hazugság, a képzelet játéka, egy lázálom szüleménye. Kételyeink lehetnek azzal kapcsolatban is, Victor valóban megalkotta-e a lényt, vagy csak saját „rosszabbik énje” ölt testet egy elképzelt torz teremtményben.
Mary Shelley 1816-ban látott neki a történet megírásának. Érdekes társaságban időzött a Genfi-tó közelében lévő Villa Diodatiban: kedvese és későbbi férje, a költő Percy Bysshe Shelley, Mary testvére, Claire, Byron és orvosa, Polidori folytattak izgalmas eszmecseréket. A fiatalok között felvetődött az ötlet, hogy írjanak meg egy-egy rémtörténetet. A feladatot végül csak Mary és Polidori teljesítette. Mary Shelley elbeszélését később újra elővette, bővítette; így született meg a Frankenstein című regény. A könyv óriási sikert aratott, eleinte azt hitték, egy férfi (Shelley) munkája, majd mikor kiderült, a szerző nő, a tény csak fokozta az elismeréseket.
Annak is érdemes elolvasni Mary Shelley regényét, aki már ismeri (vagy legalábbis ismerni véli) a történetet különböző feldolgozásokból. A könyv lapjain nem csupán izgalmas, néhol hátborzongató eseménysor tárul elénk, de megtudhatjuk, mi motiválja Victort és teremtményét, milyen lelki folyamatok mennek végbe a hősökben. Elgondolkodtató történet, és persze lehet találgatni, ugyan mi is zajlik le benne valójában.
Valószínű, hogy Mary Shelley közeli ismerőseiről, többek között férjéről mintázta regénybéli alakjait. Másik fontos művében, Az utolsó ember című, különös jövőképet bemutató könyvben ugyancsak feltűnnek a Percy Bysshe Shelley vagy George Gordon Byron ihlette figurák.
A Mary Shelleyről elnevezett díjat a Rosebud Magazine osztja ki. Olyan műveket jutalmaznak, melyek korábban még nem jelentek meg, és a leginkább fantáziadús, ötletes történetnek ítéli a zsűri. A szerzőknek járó pénzjutalom mellett a legjobb alkotásokat publikálják.

Cím: Frankenstein

Szerző: Mary Shelley

Megjelenés éve: 2007

Fordította: Göncz Árpád

Kiadó: Ulpius-ház Könyvkiadó

A bejegyzés trackback címe:

https://dijnyerteskonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr392565358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása