DK

DÍJNYERTES KÖNYVEK Díjnyertes kötetek, díjnyertes szerzőktől, hogy eligazodhass a könyvek tengerében és biztosan a legjobbakat választhasd.

Az angolok horrorisztikus nagydíja

2011.01.09. 15:30 | Zanphagras | Szólj hozzá!

Címkék: neil gaiman gaiman clive barker bram stoker stoker stoker award stoker díj

Bram Stokerről sok mindent tudunk, és ráadásul nagyon sok mindent tévesen. Nem angol volt, hanem ír, ő írta a Dracula című regényt, de nem ő találta fel sem a grófot, sem az irodalmias vámpírokat (ez egy Polidori nevű írónak sikerült a The Vampyre-ben), de az tény, hogy az alakuló horror műfaj kiforrásában nagy része volt, és a vámpírtörténetek szabályai is az ő nevéhez fűződnek. Egyáltalán nem véletlen hát, ha a Horror Writers Association (HWA) díját róla nevezték el.

 

Ezt a dekoratív kis húsz centiméteres kastélyt (és a melléje járó publicitást) 1987 óta évente lehet elnyerni egy újonnan megjelent, angol nyelvű művel. A trófeát Steven Kirk szobrász térvezte, a kastély ajtaja nyitható, és a küszöbön túl áll maga a plakett, amin a győztes neve és a díj indoklása áll. A díjat kimondottan a barátságos verseny érdekében alapították, így nem a bestseller-listák elejéről válogatják a nevezőket, hanem a művek minősége alapján. A HWA Dean Koontz javaslatára úgy döntött, első műves vagy a horror terén méltatlanul háttérbe szorult, kevés publicitással rendelkező írók műveit fogja díjazni. Gyakran - szándékosan - előfordulnak döntetlenek is, hogy minél több ilyen tehetséges írót tudjanak segíteni.

A HWA bármely tagja javasolhat műveket, az aktív státusú tagok pedig előzetes szavazással kiválasztanak a teljes listából párat, majd abból a végső listából választanak győzteseket.

Jelenleg kilenc kategóriában adnak át Stokereket, ezek a következők: regény, első regény, hosszú fikció, rövid fikció, fikció gyűjtemény, antológia, nem-fikció, verseskötet, életmű. 2011-től ez három újabb kategóriával bővül: forgatókönyv, graphic novel, fiataloknak szóló mű.

A díj presztízsét jól jelzi a díjazottak lenyűgöző névsora: Robert Bloch, Neil Gaiman, Ray Bradbury, Stephen King, Dan Simmons, Clive Barker...
Rengeteg már korábban befutott író is elvitt már Stokert, de ők mindig holtversenyben egy fiatallal nyertek a díj szellemiségéhez hűen.

A bejegyzés trackback címe:

https://dijnyerteskonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr202571803

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása