DK

DÍJNYERTES KÖNYVEK Díjnyertes kötetek, díjnyertes szerzőktől, hogy eligazodhass a könyvek tengerében és biztosan a legjobbakat választhasd.

Hugo Gernsback

2010.11.30. 15:27 | Zanphagras | Szólj hozzá!

Címkék: magazin hugo stories amazing gernsback gernsbacher

Hugo Gernsback

(1886 - 1967)

A science fiction atyjának is tartott Hugo Gernsbacher luxemburgi származású amerikai feltaláló, író és magazinkiadó volt. Úttörő szerepet játszott az amatőr rádiózásban, de az első tévéadások létrejöttét is elősegítette. Elektronikai magazinokat alapított a rádió és más technológiai fejlesztések népszerűsítésére, amikben elkezdett SF írásokat is publikálni.

1926-ban külön magazint indított a műfajnak, az Amazing Storiest. A magazinnal levelezők címeit is publikálta, így létrehozva az első SF levelezési listát. A ’science fiction’ kifejezés is tőle ered.

Híres volt homályos üzleti módszereiről és arról, hogy íróinak vagy nagyon keveset, vagy semennyit se fizetett. H. P. Lovecraft és köre csak „Patkány Hugo”-ként emlegette.

Írásaiban a tudományt keverte a fikcióval, az ideális arány számára 25% tudomány, 75% irodalom. Bár ma már kevesen olvassák műveit, 1911-es „Ralph 124C 41+”-a mai napig megkerülhetetlen mérföldkő az SF-kutatók számára. A Hugo-díj az ő nevét viseli.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://dijnyerteskonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr982483738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása