DK

DÍJNYERTES KÖNYVEK Díjnyertes kötetek, díjnyertes szerzőktől, hogy eligazodhass a könyvek tengerében és biztosan a legjobbakat választhasd.

Kutyaélet (Déry Tibor: Niki)

2010.12.08. 12:54 | Vasmacsek | Szólj hozzá!

Címkék: kutya szerelem niki kossuth díj déry tibor baumgarten díj déry tibor díj

Déry Tibor élete során nem egyszer került szembe a hatalommal, s tapasztalta meg ennek következményeit: műveit elmarasztaló bírálatok érték, fogházba került, pártfegyelmi büntetést kapott, 1957-ben pedig letartóztatták, és kilenc év börtönre ítélték, ahonnan végül 1960-ban amnesztiával szabadult. Kossuth-díja is veszélybe került, végül azonban nem vonták vissza a kitüntetést. Niki című, az ötvenes évek közepén írt kisregénye sajátos tiltakozást fejez ki az igazságtalan letartóztatásokkal szemben.

 

Rejtély, hogy a történet felett hogyan siklott el a cenzorok figyelme, az alcím – Egy kutya története – aligha fedte el az igazi mondanivalót, különösen, ha figyelembe vesszük az időnként felbukkanó gúnyt, iróniát, például a politikusokra és a rendszerre tett megjegyzésekben. A Niki ugyanis nem állatmese, bár mondanivalóját a kis foxterrier sorsa köré szövi.

Niki még Csobánkán „tolakszik be” az idősödő házaspár életébe. Ancsáék egy idő után beletörődnek, hogy a kutya gazdául fogadta őket, a hűséges, játékos négylábú pedig – fiuk elvesztése után – újra színt visz az életükbe. Miután a férjet, Ancsa Jánost munkája Budapestre szólítja, Nikit is magukkal viszik új otthonukba. A nagyvárosi környezethez való alkalmazkodásnál azonban sokkal nagyobb gondokkal kell szembenézniük. A mérnökként dolgozó Ancsa éppen túlzott becsületessége révén lesz kegyvesztett, végül minden különösebb indoklás nélkül letartóztatják. Felesége sokáig azt sem tudja, egyáltalán életben van-e még. Súlyos nélkülözések mellett, állandó bizonytalanságban telnek az évek; a magányos asszonyt igyekeznek különböző módszerekkel megfélemlíteni, kilátástalannak tűnő helyzetében az öngyilkosság gondolata is felvetődik benne. Mindössze két támasza marad: a férj jó barátja, aki a lehetőségekhez mérten minden követ megmozgat Ancsa érdekében, és Niki, aki ha nem is foghatja fel a történteket, érzékeli egyik gazdája eltűnését, s a megmaradt mélységes szomorúságát.

Déry ugyan nem próbálja meg a kutya szemszögéből elmesélni a történetet, de időnként elgondolkozik azon, vajon az állat mit érezhet, mit tudhat a körülötte zajló eseményekről. Valahol neki a legnehezebb, hiszen a kutyának nem lehet szóval megmagyarázni, mit hozhat a jövő, hogy a dolgok még jóra is fordulhatnak. Ancsáné azt sem adhatja a tudtára, amikor végre kiderül, férje él. Legfeljebb remélni lehet, hogy valamiképp mégis észleli a változásokat a gazdája lelkiállapotára, hangulataira érzékeny jószág.

A Niki ugyanazt a problémát dolgozza fel, ugyanúgy csendes tiltakozást fejez ki, mint a jóval ismertebb-híresebb Szerelem című novella. Az ehhez használt eszközök azonban igazán különlegesek, amint az ártatlanul és számukra ismeretlen okokból szenvedő szereplők között megjelenik a csakugyan minden bűntől és rosszakarattól mentes kutya figurája. Déry úgy írt megható történetet, hogy az teljes mértékben nélkülözi a giccs és „szirup” leghalványabb jeleit is, ezeket a buktatókat ügyesen elkerülte. Ugyanakkor bővelkedik feszült, mesterien megírt jelenetekben, elgondolkodtató utalásokban, szimbólumokban.

Déry Tibor munkásságát az említett Kossuth-díj mellett Baumgarten-díjjal is jutalmazták. A róla elnevezett kitüntetést felesége végakarata szerint minden évben október 18-án osztják ki a magyar irodalom művelésében kimagasló eredményt elért alkotóknak. 

 

Cím: Niki

Szerző: Déry Tibor

Kiadás éve: 2003

Kiadó: Ciceró Könyvstúdió

A bejegyzés trackback címe:

https://dijnyerteskonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr292501781

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása