DK

DÍJNYERTES KÖNYVEK Díjnyertes kötetek, díjnyertes szerzőktől, hogy eligazodhass a könyvek tengerében és biztosan a legjobbakat választhasd.

Cthulhu fhtagn

2011.01.17. 16:50 | Zanphagras | Szólj hozzá!

Címkék: horror howard sci fi metallica lovecraft cthulhu dark fantasy hívása howard phillips

A Felvilágosodás alapvető vívmánya nem a technikai vagy tudásbeli fejlődés vagy annak bármi tárgya, hanem az a hozzáállás, hogy a világ megismerhető, leírható, kategorizálható. Ha belegondolunk, egész világunk ennek a szellemben él a mai napig. És pontosan ezzel megy homlokegyenest szembe Howard Phillips Lovecraft, amikor megírja elképesztően nagy hatású műveit.


Lovecraft világa ugyanis megmagyarázhatatlan és gyakran iszonyatos, és nem lehet mindent benne emberi kategóriákba suvasztani. Munkásságának legenigmatikusabb darabja egyértelműen a Cthulhu-mítosz, ami a mai napig mozgatja írók, filmesek és rajongók fantáziáját.

A Nagy Cthulhu először a Cthulhu Hívása című kisregényben bukkant fel. A történet dokumentarista stílusban íródott, és három külön elbeszélésből áll, amiket az elbeszélő egyik elhunyt rokonának hátrahagyott jegyzetei kötnek össze. Fokozatosan derül ki egyik hátborzongató részlet a másik után: az emberiség nem volt az első az intelligens fajok sorában, volt már itt valami a Földön előttünk, valami iszonyatosan öreg, valami végtelenül idegen és más, valami, ami egyszerűen nem fér be az emberi gondolkodásba. Ezek a Nagy Öregek évezredek, évmilliók óta alszanak a világunkban, de időnként valaki rájuk bukkan, és ha túl is éli, és valamennyire megőrzi józan eszét (például képes marad beszélni...), elszabadul a pokol.


A történetben lassacskán kiderül, hogy a Nagy Cthulhu valamiféle főpap, egy R'lyeh nevű helyen alszik - és van egy világméretű szekta, amely őt követi és imádattal halmozza el a Nagy Öregeket... akárkik vagy akármik is ők. A főszereplő, Thurston nyomozása azzal indul, hogy mindenféle papírokat talál elhunyt nagyapai nagybátyjának, egy Angell nevű nyelvtudósnak a hagyatékában, amelyek nem hagyják nyugodni. Ugyanaz a név bukkan fel újra és újra, ijesztő rendszerességgel: Cthulhu. Az ösztönös, öröklött félelem, ami a név kiolvasására jeges marokkal szorítja a szívét, nincs magyarázat.
Amikor Thurston annyira belebonyolódik, hogy nem tudja a fejéből kiverni Cthulhu Hívását, tudja: akkor is utána kell járnia a dolognak, hogy ha meg is hal, vagy valami még annál is rosszabb történik vele...

H. P. Lovecraft munkásságának lehet, hogy a Cthulhu-mítosz a koronája, de a horror és a dark fantasy egyes legismertebb elemeit is ő teremtette meg. Ki ne olvasott vagy látott volna filmet olyan főhősről, aki egy elszigetelt falucskába látogat, amit éjjel iszonyú rémek szállnak meg, akik elől úgy kell elmenekülnie (Árnyék Innsmouth fölött)? Ki ne találkozott volna olyan történettel, ami egy könyvről szól, amiben a halottidézés és feltámasztás iszonyú titkai bújnak meg (Necronomicon)? Ki ne látott volna már olyan filmet, amiben a tenger mélyéről valami ősi, gonosz erő szabadul fel (Cthulhu hívása)?

Lovecraft hatása a mai napig szédítő: például a korszakalkotó Evil Dead filmekben a Necronomiconból való felolvasás idézi meg a Gonoszt, de aki a számítógépes játékok világában otthon van, és kipróbálta az Elder Scrolls-sorozatot, tengernyi lovecrafti nevet és utalást talál (pl. Dagon, Sothoth, vagy az Árnyék Hackdirt fölött című küldetés az Oblivionból), de többek között a Metallica is utal dalaiban Lovecraftra, például a The Call of Ktulu és az All Nightmare Long című dalokban.

Díjjal ugyan nem jutalmazták - akkor, a műfajokra jellemző piacok kialakulatlansága miatt nyilvánvalóan nem voltak még specifikus díjak -, de mivel Lovecraft letagadhatatlanul meghatározó személyisége több műfajnak is (horror, sci-fi, dark fantasy, dokumentarista regény...), és egyéb hatásai miatt is mindenképpen meg kell emlékezni erről az íróról. Ő annak a weird fiction (felkavaró fikció) irodalomnak az alapfigurája, ahova a mai írók közül olyan nagyságok sorolják magukat, mint China Miéville, Clive Barker vagy Ramsey Campbell. Mindnyájan többszörösen díjnyertes írók...

És hogy mi Lovecraft legnagyobb ereje? Az, hogy saját és önnön műfajának, a kozmikus horrornak az alaptézisét maradéktalanul végigviszi. Eszerint az élet alapvetően idegen és érthetetlen, és a kozmosz nem jó vagy rossz - neki mindegy, mi történik. A Külső Istenek, az Öregek nem feltétlenül gonoszak, dehát mi, emberek sem gonoszságból lépünk rá a hangyákra...
Lovecraft volt az, aki a gótikus irodalom horrorisztikus elemeit továbbvitte, és keze alatt azok felnőttek - valami olyanná, amit a mai napig nem tudunk teljesen megérteni és besorolni. Mert nem minden érthető és besorolható ezen a világon.

Cím: Howard Phillips Lovecraft Összes Művei (3 kötet)

Szerző: Howard Phillips Lovecraft

Magyarországi megjelenés éve: 2005

Kiadó: Szukits Könyvkiadó

A bejegyzés trackback címe:

https://dijnyerteskonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr562590675

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása