DK

DÍJNYERTES KÖNYVEK Díjnyertes kötetek, díjnyertes szerzőktől, hogy eligazodhass a könyvek tengerében és biztosan a legjobbakat választhasd.

A piros golflabda és más érdekességek - Kipling

2010.12.13. 13:28 | Vasmacsek | Szólj hozzá!

Címkék: novella india nobel díj rudyard kipling maugli sherlock holmes arthur conan doyle kívánságok háza a dzsungel könyve fekete és fehér

Rudyard Kipling: Kívánságok háza

 
Kipling neve többségünknek ismerős; kinek-kinek megvan a maga élménye A dzsungel könyve kapcsán. Akár az eredeti mese, akár valamilyen átdolgozása, rajzfilm, színházi előadás... És valószínűleg sokunknak az íróval kapcsolatos tudása nem is terjed tovább Maugli, Balu és társaik kalandjainál. Pedig mind Kipling irodalmi munkássága, mind életútja annyira izgalmas és sokrétű, hogy érdemes kicsit jobban megismerni.
 
 
Kezdhetjük mindjárt azzal, hogy ő volt az első és máig a legfiatalabb angol nyelvű szerző, aki megkapta az irodalmi Nobel-díjat (1907-ben, negyvenkét évesen). Aztán ott a rengeteg utazás, egzotikus helyek sokasága, ahol élete során megfordult, hosszabb-rövidebb időt eltöltött, egyben gazdag élményanyagot gyűjtött műveihez. Így nem kétséges, hogy a gyarmatok lakóinak életét megörökítő alkotásai, mint például a Fekete és fehér című novelláskötet darabjai az író személyes tapasztalatain alapulnak, hiszen Kiplingnek volt alkalma alaposan megismerni az odatelepülő angolok és az őslakosok szokásait, szemléletét. Jó barátja volt Sherlock Holmes „atyja”, Sir Arthur Conan Doyle. Közös szenvedélyük, a golfozás olyannyira részévé vált Kipling mindennapjainak, hogy a vermonti hófödte lankákon is játszott – egy piros labdát ütögetett.
 
Írói munkásságának termése rendkívül gazdag: versek, novellák, mesék, ifjúsági regények, fantasztikus történetek, haditudósítások egyaránt kikerültek a keze alól. Az életmű sokszínűségének egyik figyelemre méltó példája a Kívánságok háza című kötet. A benne szereplő novellákban jelen van a misztikum, a filozófia és lélektan iránti érdeklődés, de még a társadalmi és politikai folyamatokkal kapcsolatos állásfoglalás is tetten érhető az egyes darabokban. Találunk itt olyan történeteket, melyek a fantasztikum, mások a science fiction kategóriájába sorolhatók.
 
A címadó elbeszélés egy már idős, fájdalmaktól gyötrődő asszony visszaemlékezése egy nagy szerelemre, aki az imádott férfi miatt vállalta a kínokat. Egy titokzatos házhoz különös hiedelem kötődik. Gracie (Ashcroftné) kétségei ellenére tesz egy próbát, igaz-e a „Kívánságok Házának” legendája, s hamarosan ráébred, a „varázslat” működik: megszabadíthat valakit a szenvedéseitől úgy, hogy átvállalja a bajt. Bár önfeláldozásáért cserébe nem kapja meg, amire vágyik, mégis elégedettnek tűnik, olyannak, akinek lelkét megbékítette, hogy segíthetett egykori szeretőjén. Kipling ezzel az írásával az önzetlen szeretet előtt tiszteleg, mely nem csupán Gracie, hanem egy hozzá kötődő kislány alakjában is megjelenik. A szerelmes nő és a ragaszkodó gyermek érezhetően mély tiszteletet, csodálatot ébresztett Kiplingben, melyet kifejezésre is juttatott – legnyilvánvalóbb módon a novellát záró mondatokban. 
 
A kötetben szereplő történetekben kísértetek, tengeri szörnyek, öntudatra ébredt gépek bukkannak fel, de a szerző eljátszik olyan gondolatokkal is, hogy mi lenne, ha rádiókapcsolatot tudnánk létesíteni a múlttal, vagy hogyan festene az a világ, ahol a légi közlekedés a mindennapok részét képezi. Az itt olvasható novellák első alkalommal jelentek meg magyarul, így ez a gyűjtemény igazi kuriózumnak számít – fontos adalék a színes kiplingi életmű teljesebb megismeréséhez.
 
 
Cím: Kívánságok háza
 
Szerző: Rudyard Kipling
 
Fordította: Kollárik Péter
 
Megjelenés éve: 2010
 
Kiadó: Metropolis Media

A bejegyzés trackback címe:

https://dijnyerteskonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr342512941

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása