DK

DÍJNYERTES KÖNYVEK Díjnyertes kötetek, díjnyertes szerzőktől, hogy eligazodhass a könyvek tengerében és biztosan a legjobbakat választhasd.

Humanizmus és tolerancia - Franz Kafka-díj

2010.11.26. 17:42 | Vasmacsek | Szólj hozzá!

Címkék: kafka

Franz Kafka-díj

A nemzetközi irodalmi díjat Kafka tiszteletére alapították. Csehországban adják át minden év októberének végén, a Franz Kafka Társaság és Prága városa támogatásával. A döntést tíztagú nemzetközi zsűri hozza meg, mely angol, francia, német és cseh irodalomtörténészekből, kritikusukból és kiadóvezetőkből áll.

Az elismerést olyan szerzők kapják meg, akik műveikkel leginkább hozzájárultak a demokrácia, az egymás iránti tisztelet, a kölcsönös tolerancia és a humanizmus értékeinek, elveinek terjesztéséhez, továbbá tükrözik a kelet-európai eszmeiséget, értékeket. Ugyanakkor a díjazott író származása nem befolyásoló tényező.

Az első kitüntetett az amerikai Philip Roth volt 2001-ben. Két évvel később a magyar Nádas Péter kapta meg az elismerést.

 

Franz Kafka (1883 – 1924)

Csehországban született középosztálybéli család sarjaként. Német anyanyelve mellett kitűnően tudott csehül és franciául, írásai német nyelven maradtak fenn. Jogot végzett, az 1900-as évek elején kezdett írni.

Sokat betegeskedett, életét migrén, álmatlanság, emésztési zavarok és tuberkulózis keserítette meg, feltehetőleg krónikus depressziótól is szenvedett. Halála előtt úgy rendelkezett, hogy műveit semmisítsék meg. Szerelme, Dora Dymant eleget is tett kérésének, és elégette a birtokában lévő Kafka-kéziratokat, barátja és irodalmi ügynöke, Max Brod azonban nem volt hajlandó erre. Neki köszönhető, hogy a világ végül megismerte Kafka munkásságát.

Alkotásainak hatása óriási; többek között Vladimir Nabokovot, Albert Camus-t, Frederico Fellinit, Milan Kunderát, David Lynchet és Günter Grasst is megihlették művei.

A bejegyzés trackback címe:

https://dijnyerteskonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr262475236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása