DK

DÍJNYERTES KÖNYVEK Díjnyertes kötetek, díjnyertes szerzőktől, hogy eligazodhass a könyvek tengerében és biztosan a legjobbakat választhasd.

A Nebula-díj

2010.11.30. 15:37 | Zanphagras | Szólj hozzá!

Címkék: díj nagymester nebula sf díj nebula díj sfwa nebula award damon knight emeritus

A Nebula-díj

 

Az SFWA (Science Fiction and Fantasy Writers of America) által finanszírozott és 1965 óta évente kiosztott díj, kimondottan az Egyesült Államok írói számára. Pénzösszeg nem jár a nebulafelhőt formázó trófeával. Öt kategóriában ítélik oda minden évben:

regény (40.000 szónál hosszabb)

kisregény (17.500-40.000 szó között)

novella (7.500-17.500 szó között)

rövidtörténet (7.500 szó alatt)

forgatókönyv (mozifilm, tévé- vagy rádióműsor, színdarab). 

Az SFWA tagjai egész évben jelölhetnek műveket; egy személy kategóriánként legfeljebb öt alkotást javasolhat. Minden kategória hat legjobbja szerepel a végső választásban, ami február 20-tól március 30-ig tart.

Emellett az SFWA ítéli oda az SFWA Damon Knight Emlék - Nagymesteri címet is. Ez a jogkör az SFWA elnökét, korábbi elnökeit és tiszttartóit illeti meg. Itt az egész életművet figyelembe veszik: nem csak egy nagy munkát választanak ki, hanem több címet sorolnak fel az indoklásban. Csak élő személy lehet Nagymester.

Az SFWA Author Emeritus kinevezéseket is kioszt, ezt már az alkotástól visszavonult vagy elhunyt szerzőknek ítélik oda. Olyanok nyerhetik el, akik a science fiction vagy a fantasy kialakulásához, fejlődéséhez aktívan és nagymértékben hozzájárultak.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://dijnyerteskonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr632483764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása