DK

DÍJNYERTES KÖNYVEK Díjnyertes kötetek, díjnyertes szerzőktől, hogy eligazodhass a könyvek tengerében és biztosan a legjobbakat választhasd.

Friss topikok

Elizabeth Moon: A sötét sebessége

2010.12.02. 12:31 | Vasmacsek | Szólj hozzá!

Címkék: jack mcdevitt nebula díj elizabeth moon a sötét sebessége the speed of dark

2003-ban Elizabeth Moont jutalmazták Nebula-díjjal. Olyan esélyesek közül választották ki végül a legjobbnak, mint a jelöltlistán már-már bérelt hellyel rendelkező Jack McDevitt.

A regény annyiban kalandozik a fantasztikum területére, hogy cselekménye a közeljövőben játszódik, egy olyan világban, ahol egy kezelés segítségével lehetőség nyílik arra, hogy az autista főhős, Lou Arrendale „normális” életet éljen. Ezzel gyakorlatilag el is érkezünk a történet kulcskérdéséhez: a fiú fogyatékossága csakugyan olyan rendellenesség-e, amitől szabadulni szeretne, ami csak hátráltatja őt? Lou ugyanis alapvetően boldog, teljes ember, akinek van felelősségteljes állása, hobbija, barátai, szerelme. A társas érintkezések terén és néhány hétköznapi tevékenység közben azonban olykor akadályokba ütközik, környezete bizonyos esetekben nehezen kezeli másságát. El kell döntenie, belevágjon-e a kezelésbe úgy, hogy megjósolhatatlan, a fogyatékossága – és egyben a vele járó különleges képességek – elvesztése miként fogja befolyásolni életét.

A könyv sokak által méltatott érdekessége, hogy mindvégig Lou nézőpontjából szemlélhetjük az eseményeket. A szerző személyesen is érintett a témában, hiszen fia autista. Továbbá Moon második diplomáját biológiából szerezte, így a tudomány szemüvegén keresztül is ismeri a problémakört. A sötét sebessége alapos, hiteles munka, mely gondolkodásra készteti olvasóit nagyon is aktuális kérdésekkel kapcsolatban.   

 

Cím: A sötét sebessége (The Speed of Dark)

Szerző: Elizabeth Moon

Megjelenés éve: 2009

Fordította: Gálvölgyi Judit

Kiadó: Metropolis Media

A bejegyzés trackback címe:

https://dijnyerteskonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr242488292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása