DK

DÍJNYERTES KÖNYVEK Díjnyertes kötetek, díjnyertes szerzőktől, hogy eligazodhass a könyvek tengerében és biztosan a legjobbakat választhasd.

Bartis Attila: A nyugalom

2010.12.23. 16:58 | Vasmacsek | Szólj hozzá!

Címkék: nyugalom alföldi róbert bartis attila józsef attila díj a nyugalom déry tibor díj die ruhe márai sándor díj

Bartis Attila A nyugalom című történetét sokan megismerték, mikor a mozikba került az ebből készült Alföldi-film. Érdemes azonban elolvasni a könyvet azoknak is, akiket eddig csak a vásznon ragadott meg a nem hétköznapi anya-fiú kapcsolatot bemutató mű.


 

A két főszereplő egy színésznő és felnőtt, író fia. Mindketten művészek tehát, az érzékeny, nehezen kezelhető „fajtából”. Az anya, Rebeka szinte ki sem mozdul lakásából, sok évvel korábban összetörte, hogy ellehetetlenítették a pályán. Tönkrement, de még mindig igyekszik őrizni tartását, gőgjét, különcségei is megmaradtak. A furcsa, visszahúzódó fiút már gyerekkorában megmérgezte az igazi anyai törődés és figyelem hiánya. Az asszonynak szüksége van rá, szinte betegesen kötődik a fiához, kisajátítja, ellenőrzi – de ebben a viselkedésben sem a vágyott szeretet mutatkozik meg. És a háttérben ott az otthonról megszökött lánygyerek emléke, szellemként, valahol a távolban lebegő alakja, létezése… Majd megjelenik még egy nő, a szerelem, egy őszinte kapcsolat ígéretével. De viszonozhatja-e mindezt igazán egy olyan férfi, aki egyszerre gyűlöl és imád valakit, aki képtelen elszakadni, s anyja felé irányuló érzelmei olyan intenzívek, hogy talán másra már nem is marad ereje?

A különös kapcsolatok, érzelmek bonyolult szövedéke, a finom jellemrajzok mellett Bartis regényének fontos érdeme, hogy csodálatos stílusban íródott. Annyira szép, olvasmányos szöveg, hogy jólesik elmerülni benne. Míg a szavak, mondatok jelentése sokszor felkavaró, közben áramlásuk elringatja az olvasót. Érdemes kézbe venni annak is, aki már ismeri a történetet – noha a film viszonylag hűen követi a regényt, átadja annak mondandóját. Mégis, az írott szöveg olyan élményt kínál, ami nem fog csalódást okozni. Egy könyv, amit egyszerűen jó olvasni.

Bartis Attila több fontos elismerés, például József Attila-díj, Márai Sándor-díj és Déry Tibor-díj birtokosa.

Cím: A nyugalom

Szerző: Bartis Attila

Megjelenés éve: 2001

Kiadó: Magvető Könyvkiadó

A bejegyzés trackback címe:

https://dijnyerteskonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr472535029

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása