DK

DÍJNYERTES KÖNYVEK Díjnyertes kötetek, díjnyertes szerzőktől, hogy eligazodhass a könyvek tengerében és biztosan a legjobbakat választhasd.

A tündérmese mögött (Jane Yolen: Csipkerózsa)

2010.12.06. 14:09 | Vasmacsek | Szólj hozzá!

Címkék: mese holokauszt holocaust világháború kate winslet golden globe brittany murphy csipkerózsika ricky gervais the reader a felolvasó kristen dunst jane yolen csipkerózsa briar rose mythsoc mithopoeic society the devils arithmetic

„Nem megmondtam, hogy csinálj egy holokausztos filmet, és már jönnek is a díjak?” – mondta Ricky Gervais egy sorozatbeli jelenetüket felidézve Kate Winsletnek, mikor átadta neki a Golden Globe-ot A felolvasó főszerepéért. Kétségkívül kissé gonoszkodó megközelítés, hogy a XX. század első felének egyik legborzasztóbb eseménysorozatával kapcsolatban azért születne a mai napig annyi alkotás, mert ha a szakma nem is ismeri el kivétel nélkül a különböző feldolgozásokat, a közönség érdeklődésére mindenképpen számot tarthatnak. A jóindulatú felfogás szerint pedig azért kell a történteket újra és újra felidézni, hogy ne felejthessük el, és mindez soha többé ne ismétlődjék meg.

Az mindenesetre tény, hogy sok és sokféle mű született már, ami a holokauszt eseményeit dolgozza fel. Egyre nehezebb újat mondani a témával kapcsolatban, vagy legalább újszerű megközelítést, ábrázolásmódot társítani hozzá. Jane Yolen mégis kísérletet tett erre Csipkerózsa című könyvében.

Yolen a jól ismert, ugyanakkor többféle változatban élő mese, a Csipkerózsika vázára építi fel regényét. Már a kerettörténet is tipikus mesei motívumokat tartalmaz: három lánytestvérből a legkisebb, Becca útnak indul, hogy teljesítse nagymamájának tett ígéretét, felderítse a család múltját. Ugyanis a haldokló Nami különös titkot oszt meg vele: a rengetegszer újramondott mese róla szól, ő maga Csipkerózsa.


Becca kutatása során lassacskán rájön, hogy Nami története bár bizonyos pontokon valóban emlékeztet a mese mozzanataira, sokkalta kegyetlenebb és a szomorúbb, mint a gyerekeknek továbbadott változat a boldog befejezéssel. A II. világháború és a haláltáborok borzalmait elevenítik fel a túlélők visszaemlékezései. Olyan történések ezek, melyeket Nami feledni vágyott, mégis, a mese köntösébe bújtatva folyamatosan, szinte kényszeresen felidézte őket. A fájdalom előli meneküléssel szemben áll a talán félig-meddig öntudatlan cél, hogy továbbadja a család történetét, Becca és testvérei tisztában lehessenek azzal, honnan származnak, közvetve kinek köszönhető a létezésük.

Úgy tűnik, Yolen törekvése, hogy új szemszögből mutassa be a holokausztot, ugyanakkor kellő komolysággal közelítsen a témához, sikerrel járt. A gyönyörű történet elnyerte a szakma elismerését is, a Mythopoeic Society (MythSoc) a legjobb felnőtteknek szóló könyvnek választotta a Csipkerózsát 1993-ban.


Az amerikai írónő 1988-as regénye, a The Devil's Arithmetic ugyancsak ehhez a témához kapcsolódik. A könyv alapján film is készült Kristen Dunst és Brittany Murphy főszereplésével.

Cím: Csipkerózsa (Briar Rose)
Szerző: Jane Yolen
Megjelenés éve: 2010
Fordította: F. Nagy Piroska
Kiadó: Metropolis Media

A bejegyzés trackback címe:

https://dijnyerteskonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr732496997

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása