DK

DÍJNYERTES KÖNYVEK Díjnyertes kötetek, díjnyertes szerzőktől, hogy eligazodhass a könyvek tengerében és biztosan a legjobbakat választhasd.

Apák könnye

2010.12.18. 08:35 | Vasmacsek | Szólj hozzá!

Címkék: bár lehetetlen vámos miklós apák könyve józsef attila díj családregény anya csak egy van zenga zének

Vámos Miklós: Apák könyve

Vámos Miklóst sokan televíziós műsorvezetőként ismerték meg. Már az a vasárnap (később péntek) esti produkció is rendhagyó volt: míg hazánkban is kezdtek divatba jönni a pörgős, kisebb-nagyobb sztárokat felvonultató show-k, ő egy másfajta, nyugodt, nosztalgiázós-történetmesélős, "régimódi" műfajjal próbálkozott, nem kevés sikerrel. Épp ezért hagyta abba hirtelen, annyit fűzve hozzá magyarázatként, most nagyon jól megy, ilyenkor kell befejezni, nem pedig kivárni, amíg ellaposodik, haldokolni kezd a dolog. Akik pedig íróként ismerik, tudják, sok mindennel kísérletezett forma, stílus terén, gondoljunk csak az Anya csak egy van áradó, mondathatárokat nélkülöző gondolatfolyamaira, a Zenga zének gyermek elbeszélőjének közlésmódjára, a Bár novelláiban megjelenő nyelvi játékokra. És írt ő egészen "hagyományos" könyvet is, az időszakonként divatossá váló családregény műfajában.

 

 

"Hagyományos" - határozottan idézőjelbe téve, hiszen az Apák könyve tartalmaz néhány misztikus elemet is, melyek fontos szerepet játszanak a történetben. Ezek nélkül valóban egy egészen szokványos családtörténettel lenne dolgunk. Évszázadokon ível át: 1705-ben kezdődik Czuczor nagyapa feljegyzéseivel, és az 1999-es napfogyatkozáskor ér véget. Közben generációk sora vonul fel előttünk.

Vámos sokszor tömörít, illetve az életutak jelentősebb epizódjait emeli ki. Fontos történelmi események elevenednek meg, egy-egy korszak jellegzetességeiről kapunk képet. Közben minden egyes rész főszereplőjéért izgulhatunk, hiszen ezek a maguk módján szimpatikus figurák folyamatosan meg kell hogy vívják harcaikat, több-kevesebb sikerrel, miközben végig a levegőben van a tragikus végkifejlet lehetősége. A sors ismétli önmagát, ez az elrendeltség néha ijesztő, de a baljós jelek mellett végig ott van a megszakíthatatlan folytonosság biztonsága. (Nem, igazából ez utóbbi is veszélybe kerül egy ponton.) És hogy miért történik mindez? Milyen erő irányítja, hogy ezek a fiúk és férfiak újra és újra családapává válnak, küzdenek, szerelmesek lesznek, elbuknak? Honnan és mi végre az apáról fiúra szálló különleges, természetfeletti képesség?

Nincs egyértelmű válasz, talán nem is lényeges. Az Apák könyve véleményem szerint nem is azért jó regény, mert nagy dolgokat mond el. Nem kinyilatkoztatás, nem általános igazságok gyűjteménye, és nem mondja meg, mi az élet értelme. Viszont végig érződik benne egy nagy mesélő kiapadhatatlan igyekezete, hogy elmondja a "régimódi" történetet, folyamatosan fenntartva az érdeklődést.

Emellett kissé olyan, mint Az ember tragédiája; színről színre követhetjük a boldogság keresését, amint a szereplők igyekeznek egy jó, viszonylag megelégedett állapotot elérni az adott körülmények között, különböző dolgokban meglelni a célt, az értelmet. S hasonlóképp is fejeződik be: reménnyel. És a tudattal, hogy ha egyfajta kifürkészhetetlen okból is, de van, ami nem veszhet el, nem fejeződhet be.

 

(Vámos Miklóst - sok egyéb elismerés mellett - József Attila-díjjal tüntették ki. Az Apák könyve angol, német, spanyol, olasz, francia, szerb, lengyel és holland nyelven is megjelent.)

 

Cím: Apák könyve

Szerző: Vámos Miklós

Megjelenés éve: 2000

Kiadó: Ab Ovo

A bejegyzés trackback címe:

https://dijnyerteskonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr62522784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása