DK

DÍJNYERTES KÖNYVEK Díjnyertes kötetek, díjnyertes szerzőktől, hogy eligazodhass a könyvek tengerében és biztosan a legjobbakat választhasd.

A vihar első szelei

2010.12.17. 07:00 | Zanphagras | Szólj hozzá!

Címkék: politika katasztrófa vihar robinson washington globális felmelegedés hugo ökológia kim global warming nebula kim stanley robinson khembalung

Ezerszer ismételt klisé, hogy a földi élet törékeny, de száz százalékig igaz. Ezer veszély fenyegetésében él a Kék Bolygó: meteorok, üstökösök, mindenféle sugárzás… és számtalan olyasmi, amikről jelenleg elképzelésünk sincs. De ezek a veszélyek eltörpülhetnek amellett, ami nem kívülről, hanem belülről pusztíthatja el életterünket. A legszomorúbb pedig az, hogy ezeknek okozói leggyakrabban mi magunk vagyunk, az emberiség. Ezek közül pedig a legsürgetőbb probléma a globális felmelegedés, amiben még csak nem is a klíma megváltozása a legijesztőbb, hanem a beláthatatlan következménysorozat… és ha egy tudós cselekedni próbál, több értelemben is árral szemben kénytelen dolgozni.

 

 

 

Kim Stanley Robinson többszörös Nebula- és Hugo-győztes szerző. Műve, az Árral szemben a szó szoros értelmében tudományos fikció, mely a mai kor döbbenetesen élethű képét tárja elénk. A történet középpontjában egy fiktív szigetország, Khembalung áll, amelyet a globális felmelegedés következtében drámai mértékben megemelkedett vízszint pusztulással fenyeget. Washingtonban amerikai és khembalungi tudósok vállvetve küzdenek a szigetország megmentéséért. Árral szemben dolgoznak, a politika lassú, mindent ezerszer megrágó irányítóinak messze nem olyan sürgős a globális felmelegedés (és bármely következménye), mint a személyesen érintetteknek vagy amerikai kollégáiknak.

Pedig a politikusok ezzel katasztrofális kimenetelű hibát követnek el: a geológusok és környezettudósok ugyanis már egy ideje hasztalan próbálják felhívni a figyelmüket egy előrejelzésre, ami szerint a történelem legbrutálisabb vihara tart Washington D.C. felé, ami soha nem látott, irtózatos pusztítást fog véghezvinni. A tudósok kis csoportja pedig, akik elszántan dolgoznak Khembalung megmentésén, nemsokára kénytelenek farkasszemet nézni a globális felmelegedés újabb szörnyszülött gyermekével, a felborult ökológiával…

Egy szuperviharral.

Már maga a történet is elég ahhoz, hogy végig teljességgel lekösse az olvasót, de Robinson olyan elemeket ír még bele a képletbe, amik tovább fokozzák ezt a hatást: az egyén, az egyes ember, a család megejtően szép körülírásaival találkozhatunk. A karakterek elevenek, szinte élnek a lapokon, és terveik, munkájuk egy pillanat alatt magukkal ragadják az olvasót. Robinson világának ettől teljességgel emberi, szerethető arca van, nem egy ökológiai katasztrófa ellen küzdő egyenruhás tömeget látunk, hanem embereket, akiknek élete és álmai vannak – és akiknek lehet, hogy nem lesz lehetősége valóra váltani ezeket az álmokat…

A sodró lendületű regény, korunk pontos, rémisztő tükörképe rengeteg érdekfeszítő témát dolgoz fel az ökológiai problémák mellett. Különösen érdekes a buddhista vallású khembalungiak reakciója országuk fenyegetettségére, amit Robinson ügyesen összehasonlít az amerikaiak „nyugati” hozzáállásával. Emellett a személyes érintettség, a politika cselekvőképtelensége és szűklátókörűsége, a tudomány hatalma (és megláncoltsága) mind-mind szerepel a témák között. Kísérteties, ahogy Robinson leírja a világot, és az ember önkéntelenül is felteszi a kérdést: vajon minek kell történnie ahhoz, hogy a politikusok felfogják, a helyzet fenntarthatatlan, és a veszély igenis valós – és súlyosabb, mint bármilyen jóslat.

Kim Stanley Robinson valóságleírása még súlyosabb és karcosabb, mint A rizs és a só éveiben. Az Árral szemben esetében még az időbeli távolság sem homályosítja el a képet: akár tíz éve is megtörténhetett volna mindez, ahogy már holnap is bekövetkezhet. Robinson kiváló ismerője a buddhista gondolkodásnak, és érdekes mellékízt ad így könyvének. Remekül tisztában van a környezetváltozás tudományos hátterével, hitelesen festi le mind az eseményeket, mind azok kiváltó okát, így még hivatásos meteorológus szakértők sem tudnának belekötni.

A könyvnek angolul már két folytatása jelent meg, melyekben Robinson újabb és újabb ökológiai csapásokról számol be olvasóinak, melyek Washingtont (is) sújtják, igazat adva a tudósoknak a politikával szemben.

Amikor ugyanis nem lesz ország, aminek a parlamentjében politizálni lehet, már túl késő lesz.

 

Szerző: Kim Stanley Robinson

Cím: Árral szemben (Forty Signs of Rain)

Fordította: Körmendi Ágnes

Magyarországi megjelenés éve: 2010

Kiadó: Metropolis Media

 

A bejegyzés trackback címe:

https://dijnyerteskonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr212520949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása