DK

DÍJNYERTES KÖNYVEK Díjnyertes kötetek, díjnyertes szerzőktől, hogy eligazodhass a könyvek tengerében és biztosan a legjobbakat választhasd.

Robert Charles Wilson: Pörgés

2010.12.03. 14:27 | Zanphagras | Szólj hozzá!

Címkék: wilson pörgés hugo tyler tengely spin hugo award robert charles dupree hugo dij

Egyetlen ember sincs, aki tudni akarná, mikor éri utol a vég: a közelgő pusztulás rémképének súlya alatt a még rendelkezésre álló időt is képtelenné válunk élvezni. Ezért nem jó egy emberrel közölni, ha ideje megszámláltatott. De vajon mi történik akkor, ha hirtelen az összes ember egyszerre megtudja?

 

Robert Charles Wilson 2006-ban Pörgés című regényével besöpörte a science fiction legrangosabb díját. Az 1953-as születésű kanadai író 1986 óta ír science fiction regényeket, legújabb műve ismét versenyben van a legjobb regénynek járó Hugóért.

Pörgésben Wilson egy képtelen, őrült eseménynek teszi ki az emberiséget. Ismeretlen okból, egyik pillanatról a másikra eltűnnek a csillagok, eltűnik a Hold, a Nap csak egy halvány fantommá változik, a műholdak ősöreg roncsokként hullanak alá a felszínre már az első éjjel... Mindez amiatt történik, mert a Föld forgása olyan elképesztő mértékben felgyorsul, hogy a kinti idő is gyakorlatilag felpörög: amíg a Földön huszonnégy óra telik el, "odakint" majdnem százmillió év. A jövő a legoptimistábbak szerint is kilátástalan - amellett, hogy igen rövid, hiszen ilyen időeltolódás mellett a Nap legkésőbb negyven földi év múlva kialszik, sötétbe és jégbe borítva a Földet.

Ebben a rettenetes világban él főhősünk, Tyler Dupree, aki egy az egyben végignézte a "nagy elsötétedést". Mint mindenki, ő is próbál rájönni a borzalmas esemény okára, és igyekszik a fennálló időben emberi életet élni: szerelme oldalán próbál kilépni a sötétségből. A tudós világ magyarázata az eseményre azonban újra sokkolja a világot: egy feltételezett földönkívüli faj egyfajta fallal vette körül a Földet és felgyorsította pörgését, ezzel nem is olyan lassú halálra ítélve az emberiséget. Ahogy a Föld minden fizikának ellentmondó sebességgel pörög, és az idő folyik és folyik, az emberiség és Tyler kétségbeesve igyekszik úrrá lenni a helyzeten - és módot találni a túlélésre.

Wilson szakszerűen boncolja fel alapos, kegyetlen lélekvizsgálattal a csapdába esett emberiséget és velük együtt, külön figyelemmel Tylert. Ahogy feltárulnak az emberi lélek mélységei, olyan kérdések is felszínre kerülnek, mint a technológiai fejlődés és a műholdak nélküli kommunikáció dilemmája vagy az, hogy mi értelme van egyáltalán a létnek, mi értelme az eseményeknek, és miért is kéne egyáltalán folytatni az életet, ha úgyis ilyen gyorsan és ilyen tragikusan véget ér...

Mégis, a szerelem még egy halálraítélt világban is ad némi fényt. A remény halála után is keresni kell valamit, ami okot, értelmet ad a folytatásra. De még ha az emberiség talál is valamiféle motivációt, hogy akarjon túlélni, hogy küzdjön - az egyes emberek, a sok-sok Tyler Dupree nem biztos, hogy beérik ennyivel...

Wilson már írt egy folytatást Hugo-díjas művéhez, ami magyarul is elérhető  (Tengely címmel jelent meg), a végül trilógiává bővülő sorozatot 2011-ben megjelenő Vortex című regénye fogja lezárni.

 

Cím: Pörgés - Spin

Szerző: Robert Charles Wilson

Magyarországi megjelenés éve: 2007

Fordította: Gálvölgyi Judit

Kiadó: Metropolis Media

A bejegyzés trackback címe:

https://dijnyerteskonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr792490618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása