DK

DÍJNYERTES KÖNYVEK Díjnyertes kötetek, díjnyertes szerzőktől, hogy eligazodhass a könyvek tengerében és biztosan a legjobbakat választhasd.

Halott egy szív alakú dobozban

2011.01.04. 11:53 | Zanphagras | Szólj hozzá!

Címkék: horror rock metal thriller hill judas joe hill bram stoker judas coyne szív alakú doboz szív alakú bram stoker award

Judas Coyne, a death metál kiöregedett félistene különleges gyűjteménnyel rendelkezik morbid tárgyakból. Akasztófakötelek, egy megégetett boszorkány vallomása, videó egy brutális gyilkosságról Mexikóból... Mégis, amit most készül megvásárolni, túltesz mindenen. Ugyanis az interneten valaki áruba bocsátott egy halott embert.

Judasban morbid izgalmat kelt a hirdetés, és megrendeli az interneten a halottat, amivel egy öltöny is jár, melyben az illetőt felravatalozták. Egy szép, szív alakú dobozban érkezik a gyászos ruhadarab, és bár még Judas aktuális barátnője, Georgia is (akinek nem ez a neve, csak a születési állama, amiről a zenész elnevezte) túl betegnek tartja az egészet, a férfi örömmel várja a poltergeist érkezését.

Csakhogy az izgalmak egy idő után kezdenek kellemetlenséggé válni.

A halott öregember, szeme helyén rángatózó irkafirkával, újra és újra megjelenik és fenyegeti Judast, tökéletesen kiborítva szegény Georgiát, aki még az öltönyt is elégeti, hogy megszabaduljanak a gyűlölettel telt szellemtől. De Judas saját tulajdonú kísértete nem távozik, levakarhatatlan, és a maga érthetetlen céljait követve fokozatosan elpusztítja Judas Coyne életét, kezdve a kevés emberen, aki még kitart a zenész mellett: először Dannyt, Judas asszisztensét iktatja ki a képből, majd folytatja Georgiával... és Judas rájön, hogy nem ő vette meg a szellemet, sokkal inkább a szellem vette be magát őhozzá. És az öregember a firkával a szemei helyén, és ingaként használt szikeélességű borotvájával mindenhol ott van, és nem nyugszik, amíg Judas Coyne él.

Joe Hill Bram Stoker-díjas regénye, A szív alakú doboz a krimi, a horror, a thriller és az utazóregény ötvözete. Fokozatosan tudunk meg mindent Judas előéletéről, kiderül, mekkora aljas, önző szemétláda is... ami után egyenesen írói bravúr, hogy egyáltalán szurkolunk neki. A szellemjárásnak ugyanis megvan a maga oka... A könyv hemzseg a rocktörténeti utalásoktól és finomságoktól, igazi csemege a klasszikus rock és korai heavy metal kedvelőinek.

A szerző a Brit Fantasy Díjat, a World Fantasy Díjat és a nemzetközi Horror Guild Awardot is a magáénak mondhatja. Gabriel Rodriguezzel közös munkája a szintén díjnyertes Locke & Key, a lovecrafti ihletésű dark fantasy képregénysorozat, ami megjelenésének délelőttjén elfogyott, és délután már készült az első utánnyomása (ráadásul éppen tv-s sorozattá alakítják). Új munkája, a Horns 2010 februárjában jelent meg, magyarul még kiadásra vár.

Az írás ugyanúgy a vérében van, mint a horror és a thriller műfajai, ugyanis a szülei Tabitha és Stephen King. Hill azonban nem bújik meg szülei árnyékában, erről már Judas Coyne történetének első sorai tanúskodnak.

 

Cím: A szív alakú doboz (The Heart-shaped Box)
Szerző: Joe Hill
Magyarországi kiadás éve: 2008
Fordította: Uram Tamás
Kiadó: Európa Könyvkiadó

A bejegyzés trackback címe:

https://dijnyerteskonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr182559584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása