DK

DÍJNYERTES KÖNYVEK Díjnyertes kötetek, díjnyertes szerzőktől, hogy eligazodhass a könyvek tengerében és biztosan a legjobbakat választhasd.

A Hugo-díj

2010.11.30. 15:32 | Zanphagras | Szólj hozzá!

Címkék: díj hugo hugo díj hugo award wsfs worldcon hugo ceremónia sf díj

A Hugo-díj

 

A WSFS egy független társaság, amely a World Science Fiction Conventiont (Worldcont) is szponzorálja a Hugo-díjak mellett. A WSFS a Worldconnak nyújt keretet – nincsenek tisztségei, állandó szervezete (leszámítva a Márkavédelmi Bizottságot, amely a WSFS-márkák regisztrálását és védelmét végzi).

 A Hugo-díj, amit 1955 óta évenként osztanak ki, az SF legbefolyásosabb díja. A díjat a Worldcon több ezer tagja ítéli oda az alkotónak, és ők felelősek az átadásért is.

A folyamat a következő:

1.      Minden évben januártól márciusig a Worldcon tagjai legfeljebb öt embert vagy művet jelölhetnek az előző évből, 15 kategóriában.

2.      Április elején kiadnak egy listát a kategóriánkénti öt legtöbb jelöléssel bíró személyről. A szavazást kipostázzák az azévi Worldcon tagjainak.

3.      Kb. ezer tag adja le a voksát, a szavazás júliusban végződik. A szavazó rangsorba állítja a jelölteket.

4.      A Worldconon a Hugo Ceremónián hirdetik ki a végeredményt, a győztesek speciális trófeát kapnak.

 

Bár a WSFS szponzorálja a Hugo-díjat, nemcsak SF művek nyerhetik el, hanem fantasy és horror műfajába tartozó alkotások is a Worldcon ítélete szerint.

 

A kategóriák:

1.      legjobb regény (40.000 szó fölött)

2.      legjobb kisregény (17.500-40.000 szó közt)

3.      legjobb elbeszélés (7500-17.500 szó közt)

4.      legjobb novella (7500 szó alatt)

5.      legjobb kapcsolódó mű (olyan mű, amelynek köze van science fiction vagy fantasy alkotáshoz; nem csak fikció lehet, hanem olyasmi is, mint műgyűjtemények, kritikák, könyvek egy sorozat vagy film készítéséről, életrajzok, stb.)

6.      legjobb grafikus történet

7.      legjobb hosszú drámai prezentáció (bármely médiumra vitt előadás - rádió, film, tv, élő előadás, számítógépes játék vagy zene -; a munkának 90 percnél hosszabbnak kell lennie reklám nélkül)

8.      legjobb rövid drámai prezentáció (bármely médiumra vitt előadás; a munkának 90 percnél rövidebbnek kell lennie reklám nélkül)

9.      legjobb szerkesztő – hosszú művek  (személyi kategória; az jelölhető, aki legalább 4 regény hosszúságú SF vagy fantasy témájú mű szerkesztését végezte el a választási évben, melyek közt nem volt antológia vagy gyűjtemény)

10.  legjobb szerkesztő – rövid művek (olyan személy jelölhető, aki legalább négy antológiát, gyűjteményt vagy magazinszámot szerkesztett, s legalább egy a választási évben jelent meg)

11.  legjobb professzionális művész (művészek és illusztrátorok nyerhetik el „professzionális” munkásságukért)

12.  legjobb félprofi magazin

Rengeteg magazin félprofi alapon működik, azaz fizetnek a publikációért, de nem eleget a megélhetéshez. Ellentéte a fanzinnak, ami hobbiszintű, veszteséges vállalkozás. A következő feltételekből kettőnek teljesülni kell:

a, legalább ezer darabos eladással rendelkezett számonként

b, az íróinak és az alkalmazottainak nem csak a szám tiszteletpéldányaival fizetett

c, mindegyik személyzeti tag összbevételének legalább felét fizette

d, tartalmának legalább 15%-a reklámokból állt

e, kijelentette magáról, hogy félprofi. 

Emellett legalább 4 számot meg kellett jelentetnie, egyet a választási évben.  

13.  a legjobb fanzin  (min. 4 számot megjelentetett - egyet a választási évben -, nem professzionális és nem félprofi kiadvány)

14.  legjobb fan író (nemcsak fanziníróknak járhat, hanem félprofi lapokban, levelezési listákon, blogokon, fórumokon alkotóknak is; csak a professzionális publikációkat zárnak ki a kategóriából)

15.  legjobb fan művész (szintén nemcsak fanzinok alkotóinak adható, hanem plakátművészeknek is; professzionális munkák nem számítanak)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://dijnyerteskonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr52483753

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása