DK

DÍJNYERTES KÖNYVEK Díjnyertes kötetek, díjnyertes szerzőktől, hogy eligazodhass a könyvek tengerében és biztosan a legjobbakat választhasd.

Művészettámogatás - A Baumgarten-díj

2010.12.08. 18:34 | Vasmacsek | Szólj hozzá!

Címkék: kosztolányi dezső józsef attila juhász gyula babits mihály józsef attila díj baumgarten díj baumgarten ferenc ferdinánd baumgarten alapítvány

A Baumgarten-díj

 
A Baumgarten-díjról általában az jut az emberek eszébe, hogy József Attila – Babits Mihály miatt – nem kapta meg. Pontosabban: későn jött az elismerés, a megérdemelt kitüntetést már csak posztumusz ítélhették oda a költőnek. Pedig történetének két évtizede alatt a díjazottak névsorára felkerült a korszak magyar irodalmának szinte összes nagysága, s a díj alapját képező vagyon a legjelentősebb kulturális alapítványává tette a Baumgarten-hagyatékból létrehozott szervezetet a XX. század első felében.
 
 

 

 

 

Babits és Kosztolányi között Juhász Gyula, az első díjazottak egyike

A díjat Baumgarten Ferenc Ferdinánd hozta létre, kiosztásával a róla elnevezett alapítványt bízta meg végrendeletében. Mivel 1927-es halála után örökösei megtámadták a testamentumot, az első díjkiosztóra csak két évvel később kerülhetett sor. A szakmai elismerés mellett a vele járó pénzjutalom is nagy segítséget jelentett a művészeknek.  

A Baumgarten Alapítvány kuratóriuma döntötte el, ki kapja a díjat; két tagja Babits Mihály és Basch Lóránt ügyvéd volt, majd Babits halála után Schöpflin Aladár vette át a helyét. Segítségükre volt egy nyolctagú tanácsadó testület. Olyan művészeknek ítélhették oda, akik „eszményi célokat” szolgáltak munkásságukkal, ugyanakkor anyagi javakban szükséget szenvedtek. A díjkiosztókat mindig január 18-án, az alapító halálának évfordulóján tartották. 1945-ben nem tüntethettek ki senkit – a hivatalos indoklás szerint azért, mert a magyar írók és költők nem szorulnak rá ilyesféle segítségre. Az Alapítvány végül 1949-ben, Schöpflin halála után szűnt meg. A sors fintora, hogy helyét és szerepét ezt követően a Minisztertanács által alapított József Attila-díj vette át. Egyébként a tragikusan fiatalon elhunyt költő, ha az évdíjat nem is vehette át életében, a jutalmazottak között kétszer is szerepelt a neve. (Külön jutalmakat 1932-től osztottak ki az évdíjak mellett.)
 
 
 
 Baumgarten Ferenc Ferdinánd (1880 – 1927)
 
Régi patrícius családból származott, már egészen fiatalon elkezdett érdeklődni az irodalom iránt. Az egyetem elvégzése után Németországba költözött, ott élt és alkotott. Tudományos munkái mellett novellákat, illetve kéziratban maradt töredékeket hagyott maga után. 

A bejegyzés trackback címe:

https://dijnyerteskonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr192502581

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása