DK

DÍJNYERTES KÖNYVEK Díjnyertes kötetek, díjnyertes szerzőktől, hogy eligazodhass a könyvek tengerében és biztosan a legjobbakat választhasd.

1+1 könyvakció a booker.hu-n!

2012.08.01. 11:58 | Zanphagras | Szólj hozzá!

 
egypluszegy.jpg
 
A Metropolis Media Kiadó könyveiből 1+1 akciót hirdetünk! Válogass kedvedre a fantasy és sci-fi regények közül - és a booker-rendszer automatikusan minden második könyvet ajándékba ad a megrendeltek közül!
 
 
Válogass a Metropolis Media akciós könyvei közül ezen a linken:
 
 
Figyelem: a rendszer az 1+1 akcióban vásárolt könyvekből minden második kötet árát a végösszegből vonja le, azaz a kosárban még úgy jelenik meg, mintha felszámolnánk. A végösszegbe azonban már az ingyenkönyvek nem kerülnek be!
 
 
Jó válogatást kíván: a Booker-csapat
 
 
 
 

Homo homini deus

2011.01.25. 14:00 | Zanphagras | Szólj hozzá!

Címkék: isten brandon hackett brandon zsoldos hackett markovics botond isten gépei szingularitás markovics zsoldos péter díj poszthumán

Rémlátomás vagy nem rémlátomás, de mindenképpen szembe kell nézni a fejlődés fenntarthatóságával, illetve azzal a ténnyel, hogy az a pont létezhet, ami után az emberiség nem fenntartani lesz képtelen azt, hanem követni...

 

Narancs, vagy gép? - Gépnarancs

2011.01.21. 13:00 | Zanphagras | Szólj hozzá!

Címkék: alex mechanikus narancs burgess gépnarancs mechanikus anthony burgess prometheus díj

A zseni és az őrült között egy vékony határvonal húzódik. Ha egy fiatalember, aki tetszőlegesen tudja váltogatni ezt a kettőt, szándékoltan kilép a társadalmi és erkölcsi törvények közül, akkor egy olyan veszedelmes pszichopata születik meg, akit elkapni szinte lehetetlen, vallatni fölösleges, megjavítani pedig... talán nem is olyan rossz ötlet. Talán.

 

Cthulhu fhtagn

2011.01.17. 16:50 | Zanphagras | Szólj hozzá!

Címkék: horror howard sci fi metallica lovecraft cthulhu dark fantasy hívása howard phillips

A Felvilágosodás alapvető vívmánya nem a technikai vagy tudásbeli fejlődés vagy annak bármi tárgya, hanem az a hozzáállás, hogy a világ megismerhető, leírható, kategorizálható. Ha belegondolunk, egész világunk ennek a szellemben él a mai napig. És pontosan ezzel megy homlokegyenest szembe Howard Phillips Lovecraft, amikor megírja elképesztően nagy hatású műveit.

Édes álmokat, Morpheus! - Neil Gaiman: Sandman

2011.01.13. 09:30 | Zanphagras | Szólj hozzá!

Címkék: horror képregény álom thriller neil gaiman hugo sandman dc gaiman babaház morpheus nebula hoffmann bram stoker bram stoker dark fantasy comic series comic book world fantasy

Az emberiséget ősidők óta foglyul ejti az álom és az álomtól való bizonytalan érzés, félelem: az ókori kelet álomistenei érthetetlen, őrült, kegyetlen urak voltak, a görög Hypnos egyenesen a halál testvére, a középkori ember szerint az incubus és succubus démonok az álmokon keresztül rontották meg az embert. Valamiért régtől fogva rettegünk az álmoktól, de egyszerre a rabjai is vagyunk. De mi történne, ha az Álom lenne az emberek rabja...?

Isten, Élet, Folyamat, Gép?

2011.01.11. 18:23 | Zanphagras | Szólj hozzá!

Címkék: wilson pörgés hugo tengely axis hugo díj robert charles wilson hugo award feltételezettek

Ami elkezdődött a Pörgéssel, az emberiség nagy rémálmává vált. Beigazolódott: valóban nem vagyunk egyedül az univerzumban, kozmikus magányunknak vége - de bár ne lenne. A Feltételezettek léte kőkemény valóság, és bár harminc év eltelt a Pörgés óta, az emberiség semmivel sem lett okosabb velük kapcsolatban. Sőt, ha lehet mondani, a baj egyre nagyobb.

Az angolok horrorisztikus nagydíja

2011.01.09. 15:30 | Zanphagras | Szólj hozzá!

Címkék: neil gaiman gaiman clive barker bram stoker stoker stoker award stoker díj

Bram Stokerről sok mindent tudunk, és ráadásul nagyon sok mindent tévesen. Nem angol volt, hanem ír, ő írta a Dracula című regényt, de nem ő találta fel sem a grófot, sem az irodalmias vámpírokat (ez egy Polidori nevű írónak sikerült a The Vampyre-ben), de az tény, hogy az alakuló horror műfaj kiforrásában nagy része volt, és a vámpírtörténetek szabályai is az ő nevéhez fűződnek. Egyáltalán nem véletlen hát, ha a Horror Writers Association (HWA) díját róla nevezték el.

 

A Hold kegyetlen szerető

2011.01.07. 11:00 | Zanphagras | Szólj hozzá!

Címkék: 1966 hold hugo moon gyarmatosítás heinlein hugo díj pohl hugo award frederik börtönében hold börtönében a hold börtönében

Képzeljünk el egy börtönt, ahova élethosszig kerülnek az emberek. A szökés lehetetlen. A kényszermunka garantált. A fejadagok kicsik. Amit megtermelnek, nem az övék. Aztán képzeljük el a fegyencek gyermekeit: ők nem tehetnek szüleik bűneiről, mégis börtönbe születtek, és ott kell élniük, ugyanolyan kevés jut nekik, és ugyanolyan sok a munka, amit jutalom nélkül végeznek. És mindaz, amit termelnek, megy ki a börtönön kívülre, hiába tudnák bent is használni... bizony, a Hold egy kegyetlen szerető.

 

De ki is az a Frankenstein?

2011.01.06. 16:55 | Vasmacsek | Szólj hozzá!

Címkék: frankenstein mary shelley byron percy bysshe shelley victor frankenstein mary wollstonecraft mary shelley award az utolsó ember

Rendhagyó módon ezúttal egy olyan mű kerül terítékre, melyet ugyan nem jutalmaztak irodalmi díjjal, ám szerzőjéről később elneveztek egy kitüntetést. Noha az alkotó életében nem részesült „hivatalos” elismerésben, munkája óriási sikert aratott, az általa kitalált figura pedig később legendás alakká nőtte ki magát. Frankenstein nevét szinte mindenki ismeri, ám valamivel kevesebben társítják hozzá teremtőjét, Mary Shelleyt.

Egy anti-fejlődésregény

2011.01.05. 17:38 | Vasmacsek | Szólj hozzá!

Címkék: nobel materializmus nobel díj idealizmus lukács györgy a buddenbrook ház a varázshegy davos thomas mann hans castorp humanizmus családregény szanatórium varázshegy naphta settembrini berghof fejlődésregény

1929 végén, mikor Thomas Mann megkapta a már korábban is remélt Nobel-díjat, az írót is meglepte, hogy az indoklásban A Buddenbrook ház című regényét emelték ki. A hivatkozások közül leginkább A varázshegyet hiányolták – a bizottság egyik domináns tagja, Fredrik Böök irodalomtudós állítólag nem volt elragadtatva tőle. Pedig a viszonylag eseménytelen könyv tüzetesebben megvizsgálva jó néhány elgondolkodtató, aktualitásából mit sem veszítő kérdést, problémát vet fel.
 

Halott egy szív alakú dobozban

2011.01.04. 11:53 | Zanphagras | Szólj hozzá!

Címkék: horror rock metal thriller hill judas joe hill bram stoker judas coyne szív alakú doboz szív alakú bram stoker award

Judas Coyne, a death metál kiöregedett félistene különleges gyűjteménnyel rendelkezik morbid tárgyakból. Akasztófakötelek, egy megégetett boszorkány vallomása, videó egy brutális gyilkosságról Mexikóból... Mégis, amit most készül megvásárolni, túltesz mindenen. Ugyanis az interneten valaki áruba bocsátott egy halott embert.

Egy majdnem elfeledett regény

2011.01.03. 12:19 | Vasmacsek | Szólj hozzá!

Címkék: holokauszt nyugat világháború holmi eichmann rónay györgy józsef attila díj baumgarten díj esti gyors

„Minden vád ellen lehet védekezni, csak az önvád ellen nem” – áll mottóként Rónay György Esti gyors című regényének elején a Juhász Gyula Holmijából vett idézet. Ez a mondat magába sűríti a történet lényegét, kompakt megfogalmazása mindannak, ami a könyv oldalain lassacskán kibontakozik előttünk.

Bartis Attila: A nyugalom

2010.12.23. 16:58 | Vasmacsek | Szólj hozzá!

Címkék: nyugalom alföldi róbert bartis attila józsef attila díj a nyugalom déry tibor díj die ruhe márai sándor díj

Bartis Attila A nyugalom című történetét sokan megismerték, mikor a mozikba került az ebből készült Alföldi-film. Érdemes azonban elolvasni a könyvet azoknak is, akiket eddig csak a vásznon ragadott meg a nem hétköznapi anya-fiú kapcsolatot bemutató mű.


 

A halál hétvégéje Zuydcoote-ban

2010.12.22. 19:39 | Zanphagras | Szólj hozzá!

Címkék: világháború robert merle merle két nap az élet goncourt stuka dunkerque zuydcoote két nap goncourt díj maillant

Mit tennél, ha szinte pontosan tudnád, mikor jön el érted a halál angyala (már ha angyal egyáltalán)? Ahányan vagyunk, annyiféle választ adunk erre a kérdésre. Robert Charles Wilson Pörgésének szereplői, vagy Merle Maleviljának kihalással farkasszemet néző kis csoportja egy dologban végtelenül hasonlít egymásra: senki sem akar meghalni, és bátran, akár a legnagyobb áldozatok árán is el akarja kerülni az elkerülhetetlent. De ahhoz, hogy tudjuk, a halál árnyékában vagyunk, nem kell idegenek beavatkozása vagy egy atomháború, bőven elegendő egy éles, mindent megremegtető, sikító hang – Hitler stuka zuhanóbombázóinak hangja.

 

Rota Temporis

2010.12.21. 19:19 | Zanphagras | Szólj hozzá!

Címkék: jordan fantasy idő robert rand robert jordan locus az idő kereke locus díj locus award idő kereke világ szeme a világ szeme oliver rigney james rigney oliver james rigney rand althor althor

„Az idő kereke forog, jönnek-mennek a korok. Emlékeket hagynak maguk után, melyek lassan legendává halványulnak, majd mítosszá, végül a mítoszt is elfelejtik, mielőtt a kor, amelyben született, visszatérne…”

 

Kiválasztottak

2010.12.20. 18:30 | Vasmacsek | Szólj hozzá!

Címkék: harry potter sztrugackij worldcon eurocon alekszandra és a teremtés növendékei arkagyij és borisz sztrugackij lakott sziget

Marina és Szergej Gyacsenko: Alekszandra és a teremtés növendékei

 

Marina és Szergej Gyacsenko, az ukrán szerző- és házaspár már első regényükkel elnyerték az Euroconon a legjobb íróknak járó díjat 1996-ban. Kilenc évvel később pedig a Worldconon választották őket Európa legjobb SF-íróivá. Az óriási siker és szakmai elismerések mellett magyarul csupán két novellájuk jelent meg, az Alekszandra és a teremtés növendékei pedig az első regényük, amely a hazai olvasóközönség számára is elérhető.

A Baumgarten után

2010.12.19. 22:10 | Vasmacsek | Szólj hozzá!

Címkék: minisztertanács józsef attila józsef attila díj baumgarten

 A József Attila-díj

A Baumgarten Alapítvány megszűnése után a Minisztertanács létrehozta a József Attiláról elnevezett díjat. Több mint fél évszázada adják át minden évben azoknak a művészeknek, akik kiemelkedő irodalmi alkotást hoztak létre.

Apák könnye

2010.12.18. 08:35 | Vasmacsek | Szólj hozzá!

Címkék: bár lehetetlen vámos miklós apák könyve józsef attila díj családregény anya csak egy van zenga zének

Vámos Miklós: Apák könyve

Vámos Miklóst sokan televíziós műsorvezetőként ismerték meg. Már az a vasárnap (később péntek) esti produkció is rendhagyó volt: míg hazánkban is kezdtek divatba jönni a pörgős, kisebb-nagyobb sztárokat felvonultató show-k, ő egy másfajta, nyugodt, nosztalgiázós-történetmesélős, "régimódi" műfajjal próbálkozott, nem kevés sikerrel. Épp ezért hagyta abba hirtelen, annyit fűzve hozzá magyarázatként, most nagyon jól megy, ilyenkor kell befejezni, nem pedig kivárni, amíg ellaposodik, haldokolni kezd a dolog. Akik pedig íróként ismerik, tudják, sok mindennel kísérletezett forma, stílus terén, gondoljunk csak az Anya csak egy van áradó, mondathatárokat nélkülöző gondolatfolyamaira, a Zenga zének gyermek elbeszélőjének közlésmódjára, a Bár novelláiban megjelenő nyelvi játékokra. És írt ő egészen "hagyományos" könyvet is, az időszakonként divatossá váló családregény műfajában.

 

 

A vihar első szelei

2010.12.17. 07:00 | Zanphagras | Szólj hozzá!

Címkék: politika katasztrófa vihar robinson washington globális felmelegedés hugo ökológia kim global warming nebula kim stanley robinson khembalung

Ezerszer ismételt klisé, hogy a földi élet törékeny, de száz százalékig igaz. Ezer veszély fenyegetésében él a Kék Bolygó: meteorok, üstökösök, mindenféle sugárzás… és számtalan olyasmi, amikről jelenleg elképzelésünk sincs. De ezek a veszélyek eltörpülhetnek amellett, ami nem kívülről, hanem belülről pusztíthatja el életterünket. A legszomorúbb pedig az, hogy ezeknek okozói leggyakrabban mi magunk vagyunk, az emberiség. Ezek közül pedig a legsürgetőbb probléma a globális felmelegedés, amiben még csak nem is a klíma megváltozása a legijesztőbb, hanem a beláthatatlan következménysorozat… és ha egy tudós cselekedni próbál, több értelemben is árral szemben kénytelen dolgozni.

 

 

Mielőtt vége lenne a világnak

2010.12.16. 13:26 | Vasmacsek | Szólj hozzá!

Címkék: nyugat valencia ottlik géza kossuth díj józsef attila díj hajónapló iskola a határon a valencia rejtély

Ottlik Géza: A Valencia-rejtély

Egy kedves tanárom, akinek még volt szerencséje személyesen ismerni Ottlik Gézát, elmesélt egy történetet vele kapcsolatban. Meg kellett kérnie Ottlikot, hogy írjon valamit a Nyugatról, mit jelentett számára a lap, milyen szerepet töltött be az irodalmi életben. Az író meglehetősen ingerülten utasította vissza a felkérést, mondván, honnan kellene neki azt tudnia. Aztán végül némi unszolás után mégis elkészült a szöveg, mely egyes vélekedések szerint a legfrappánsabb, legszebb összefoglaló és visszaemlékezés, amely a folyóirattal kapcsolatban valaha született. Talán valahogy így lehetett Ottlik Géza a szerelemmel is. Ritkán bukkan elő életművében, mintha idegen lenne tőle – de amikor erről ír a maga sajátos módján, elvétve találunk ennél érzékletesebb, a lényeget ennyire megragadó megfogalmazást az érzésről.

 

A hagymahéj alatt

2010.12.15. 08:00 | Vasmacsek | Szólj hozzá!

Címkék: danzig nobel díj önéletrajz világháború günter grass waffen ss hagymahántás közben a bádogdob

Günter Grass: Hagymahántás közben

Günter Grass irodalmi Nobel-díja mellett számos elismerést tudhat magáénak – pár évvel ezelőtt mégsem alkotói sikerei, hanem egy kései vallomás miatt volt hangos nevétől a sajtó. A Hagymahántás közben című önéletrajzi műben ismerte el, hogy a II. világháború alatt a Waffen-SS tagja volt. A könyv még nem került ki a boltok polcaira, mikor egy interjúban bejelentette, életének ezt az eddig elhallgatott részletét is megírta a visszaemlékezésben. A közlés óriási felháborodást váltott ki, mellette pedig legalább ilyen heves érdeklődést gerjesztett a mű iránt. A kötet végül ennek hatására a tervezettnél előbb jelent meg.

 

Mi lett volna, ha... - K. S. Robinson új történelme

2010.12.14. 13:05 | Zanphagras | Szólj hozzá!

Címkék: robinson rizs kim stanley robinson locus locus díj locus award a rizs és a só évei years of rice and salt

Közhelyes igazság az, hogy a történelem menete mennyire véletlenszerű, mennyire könnyű lenne egy-egy jelentékte-lennek tűnő aprósággal végzetesen megváltoztatni: ha egy személy nem születik meg, egy kiáltványt vagy könyvet nem adnak ki, egy pisztoly nem sül el…

 

A piros golflabda és más érdekességek - Kipling

2010.12.13. 13:28 | Vasmacsek | Szólj hozzá!

Címkék: novella india nobel díj rudyard kipling maugli sherlock holmes arthur conan doyle kívánságok háza a dzsungel könyve fekete és fehér

Rudyard Kipling: Kívánságok háza

 
Kipling neve többségünknek ismerős; kinek-kinek megvan a maga élménye A dzsungel könyve kapcsán. Akár az eredeti mese, akár valamilyen átdolgozása, rajzfilm, színházi előadás... És valószínűleg sokunknak az íróval kapcsolatos tudása nem is terjed tovább Maugli, Balu és társaik kalandjainál. Pedig mind Kipling irodalmi munkássága, mind életútja annyira izgalmas és sokrétű, hogy érdemes kicsit jobban megismerni.
 
 

Jók között a legjobb

2010.12.12. 00:35 | Zanphagras | Szólj hozzá!

Címkék: prima primissima prima primissima

A Prima Primissima Díj

 

Lánglovagok

2010.12.11. 18:00 | Zanphagras | Szólj hozzá!

Címkék: interjú riport moldova györgy moldova tűzoltó prima primissima menekülj prima primissima riportkötet interjúkötet harcolj harcolj vagy menekülj

Moldova Györgyöt lehet szeretni és lehet nem szeretni az előző rendszerhez kapcsolódó nosztalgiája, politikai nézetei vagy botrányt kavaró művei miatt. Egy azonban biztos: Moldova olyan megosztó erő, akinek nevét mindenki ismeri, kötetei milliós példányszámban fogynak, és a napokban megnyerte a magyar kulturális élet egyik legrangosabb díját, a Prima Primissimát.

 

süti beállítások módosítása